Trainer

Trainer

Communicatiewetenschapper Paul Watzlawick stelde in 1974 al dat je niet niet kunt communiceren. Alles wat je zegt of doet, ook als je niets doet heeft invloed op je omgeving. Vandaag de dag is deze stelling nog even actueel als toen. Echter is effectief communiceren gericht op je doel ontzettend moeilijk.
Juist omdat ons gebruikelijke gedrag veranderen zo moeilijk is, verschuilen veel mensen zich achter oneliners zoals: “ik ben nou eenmaal zo.” “Ik zeg gewoon hoe het is” of “ik doe niet aan van die trucjes.” Ik ben als trainer precies om die reden geen voorstander van het aanleren van ‘trucjes’. Ook is iedereen goed zoals hij of zij is en is het heel krachtig om te zeggen wat je wil zeggen zonder veel poespas. Tegelijkertijd zie ik ook dat communicatie vaak spaak loopt bij gebrek en aan wederzijds begrip, worden gesprekken doelloos gevoerd of wordt er voor de ander gedacht en daarnaar gehandeld.
Het is ontzettend boeiend om met elkaar te onderzoeken welke obstakels op het gebied van communicatie op iemands weg staan en hoe we deze uit de weg kunnen ruimen. Ik help daar graag bij. Leren gaat voor mij samen met ervaren en heel veel doen. Fietsen heb je ook niet geleerd door naar iemand te kijken die het al kan en met gespreksvoering is dat precies hetzelfde.

Samenwerkingspartners

Met regelmaat verzorg ik trainingen voor en met één van mijn samenwerkingspartners. Ik werk al diverse jaren nauw samen met: